Ad Code

Κατηγορούμενο Δ΄Δημοτικού

 

Κατηγορούμενο

Το κατηγορούμενο φανερώνει μια ιδιότητα ή ένα χαρακτηριστικό που έχει το υποκείμενο. Το κατηγορούμενο το χρησιμοποιούμε μαζί με συνδετικά ρήματα.

Το κατηγορούμενο βρίσκεται στην ίδια πτώση με το υποκείμενο, δηλαδή σε ονομαστική. Γι’ αυτό δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με το αντικείμενο, που είναι σε πτώση αιτιατική.

Συνδετικά ρήματα: είμαι, γίνομαι, φαίνομαι, εκλέγομαι, λέγομαι, ονομάζομαι, θεωρούμαι, παρουσιάζομαι, διορίζομαι, μοιάζω, σπουδάζω κα.

Πχ. Ο ήλιος είναι λαμπερός. (Το συνδετικό ρήμα είναι το «είναι» και το κατηγορούμενο είναι η λέξη «λαμπερός», που είναι η ιδιότητα του ήλιου)

Το κατηγορούμενο μπορεί να είναι:

·       ουσιαστικό

πχ. Το νερό γίνεται πάγος. (Το συνδετικό ρήμα είναι το «γίνεται» και το κατηγορούμενο είναι η λέξη «πάγος», που είναι η ιδιότητα του νερού. Η λέξη «πάγος» είναι ουσιαστικό.)

·       επίθετο

πχ. Το νερό ήταν χλιαρό. (Το συνδετικό ρήμα είναι το «ήταν» και το κατηγορούμενο είναι η λέξη «χλιαρό», που είναι η ιδιότητα του νερού. Η λέξη «χλιαρό» είναι επίθετο.)

·       μετοχή (είναι οι λέξεις που τελειώνουν σε -μενος, -μενη, μενο)

πχ. Το νερό είναι παγωμένο. (Το συνδετικό ρήμα είναι το «είναι» και το κατηγορούμενο είναι η λέξη «παγωμένο», που είναι η ιδιότητα του νερού. Η λέξη «παγωμένο» είναι μετοχή.)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Close Menu