Ad Code

Γλώσσα Στ' Δημοτικού Ασκήσεις Ενότητα 1 Ρήματα


Ασκήσεις
Γλώσσα - Στ΄ Δημοτικού
Ενότητα 1: Ταξίδια, τόποι, μεταφορικά μέσα

Ρήματα
1.       Κάνω τις χρονικές αντικαταστάσεις.

Ενεστώτας
βλέπετε
επισκέπτεται

Παρατατικός



Αόριστος


αποφάσισαν
Εξ. Μέλλοντας



Συν.  Μέλλοντας



Παρακείμενος



Υπερσυντέλικος



Συντ. Μέλλοντας




2.       Υπογραμμίζω τα ρήματα και τα τοποθετώ στη σωστή στήλη με βάση την χρονική βαθμίδα.
Ο συμμαθητής μας ήταν άρρωστος.
Τα παιδιά χθες αναχώρησαν για την εκδρομή τους στην Αθήνα, σήμερα επισκέπτονται την Ακρόπολη και σε δυο μέρες θα επιστρέψουν.
Οι  επιβάτες έχουν αγοράσει το εισιτήριο και περιμένουν το τρένο.
Το λεωφορείο είχε μια βλάβη και οι επιβάτες θα επιβιβαστούν σε άλλο.
Ο οδηγός του αυτοκινήτου είχε τραυματιστεί σοβαρά.
Το καλοκαίρι  θα  ταξιδέψω με το πλοίο για τον αγαπημένο μου προορισμό.

Παρελθόν
Παρόν
Μέλλον














3.       Βάζω τα ρήματα της παρένθεσης στον σωστό χρόνο.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι γονείς μου κι εγώ  __________________________  (επισκέπτομαι) τον παππού. Εκείνος _______________________ (χαίρομαι) πολύ, όταν μας ________________ (βλέπω). Ο παππούς μου καθημερινά _____________________ (ασχολούμαι) με τις αγροτικές εργασίες στα χωράφια. Μας _______________________ (υπόσχομαι) ότι σύντομα ______________________ (ταξιδεύω) και ________________ (έρχομαι) στην Αθήνα, για να μείνει μερικές εβδομάδες μαζί μας.

Η Στ’  Δημοτικού ______________________ (οργανώνω) την προηγούμενη σχολική χρονιά να πραγματοποιήσει μια εκδρομή στην Αθήνα τον Ιούνιο, η οποία όμως _______________________ (ακυρώνομαι) λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι μαθητές __________________________ (απογοητεύομαι) πολύ και οι γονείς ______________________ (ανησυχώ) για το αν ____________________ (επιστρέφομαι) τα χρήματα που έδωσαν για την πραγματοποίηση του ταξιδιού.


4.       Υπογραμμίζω τη σωστή απάντηση.
Πριν ένα μήνα ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού (ανακοίνωσε / έχει ανακοινώσει) ότι (θα πραγματοποιεί / θα πραγματοποιήσει) ένα ταξίδι στη Χίο το καλοκαίρι. Πολλοί (ενδιαφέρθηκαν / είχαν ενδιαφερθεί) γι’ αυτή την εκδρομή κι έτσι οι θέσεις (καλύπτονταν / καλύφθηκαν) σύντομα. Οι κάτοικοι του χωριού (έχουν χαρεί / χαίρονται) πάντα, όταν (διοργανώνονται / έχουν διοργανωθεί) τέτοιες δράσεις από τον σύλλογο. Οι ημέρες (περνούσαν / πέρασαν) κι (έφθανε / έφθασε) η στιγμή να πραγματοποιηθεί το ταξίδι που (είχαν προγραμματίσει /  θα προγραμματίσουν). Οι επιβάτες (είχαν συγκεντρωθεί / συγκεντρώνονται) στο λιμάνι και (επιβιβάζονται / επιβιβάστηκαν) στο πλοίο, το οποίο σύντομα (έχει αναχωρήσει / θα αναχωρήσει).

5.       Βάζω τα ρήματα από το παρελθόν στο παρόν.
Χθες το απόγευμα επισκέφθηκα τη γιαγιά μου. Είχε ετοιμάσει λιχουδιές και με κέρασε. Μετά βγήκα στην παιδική χαρά και έπαιξα με τους φίλους μου. Όταν νύχτωσε, με φώναξε η γιαγιά και επέστρεψα στο σπίτι.

Κάθε απόγευμα __________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

6.       Βάζω τα ρήματα από το παρόν στο παρελθόν.
Στο διάλειμμα παίζουμε  ποδόσφαιρο με τους συμμαθητές μου στο γήπεδο του σχολείου. Ξαφνικά ένας συμπαίχτης πέφτει κάτω και τραυματίζεται. Τρέχουμε όλοι κοντά του, για να δούμε τι έχει συμβεί. Μας απάντησε ότι δεν μπορεί να κουνήσει το πόδι που έχει χτυπήσει. Τότε ειδοποιούμε τον δάσκαλο και καλεί γρήγορα το ασθενοφόρο. 

Χθες στο διάλειμμα _______________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________




Close Menu